Optimizacija za internet tražilice Vam je zaista potrebna?

Što je to optimizacija za internet tražilice?

Ukoliko ste se do sada susretali sa nekim internet projektom, sigurno ste čuli za akronim SEO koji označava Search Engine Optimization tj. Optimizaciju za internet tražilice. Vjerujem da ste znatiželjni i zaintrigirani čim čitate ovaj tekst i da ste u Vašoj omiljenoj internet tražilici (Google-u?) kao pojam za pretragu upisali isti i paff! – dobili gomilu rezultata koji pojašnjavaju što je to optimizacija za internet tražilice.

Ako ste kao većina regularnih internet posjetitelja (surfera), vjerojatno ste ignorirali sav taj oblak informacija vezan uz SEO, samostalno zaključili da znate što je osnova i esencija, a ostatak ćete naučiti u hodu ili kada ćete to stvarno biti primorani učiniti.

Hm, pogodite što? – Jednostavno, morate znati što je optimizacija za internet tražilice ako želite izgraditi i osigurati Vašu prisutnost na internetu.

Napominjem kako u ovom članku navodim samo osnove kako bi Vam na jednostavan način približio važnost pojma optimizacija za internet tražilice. SEO kao dio marketinga za internet tražilice je prijeko potreban za dovođenje posjetitelja na Vašu internet stranicu, blog ili webshop; a ti isti posjetitelji generiraju traffic (promet) koji je od krucijalne važnosti i o čemu ću tek početi pisati u svojim slijedećim objavama.

Kako to internet tražilica pronalazi odgovor na Vaš upit?

Svaka internet stranica, neovisno o tehnologiji koja ju pogoni te načinu na koji je izrađena, ima meta-podatke koji ju definiraju. Osnovni primjeri meta-podataka su naslov stranice, opis stranice, ključne riječi, podnaslovi, paragrafi. Svaka stranica je izrađena tako da sadrži te podatke, a algoritmi internet tražilica pretražuju pojmove na Vašoj internet stranici koji se podudaraju s upitom korisnika.

Ako algoritam za pretragu internet tražilice pronađe odgovarajuću ključnu riječ na Vašoj stranici, postavit će ju na popis rezultata pretrage. Za Vaš upit, algoritam internet tražilice može pronaći milijune odgovarajućih ključnih riječi, a pozicija na kojoj će se prikazati Vaša stranica na rezultatima pretrage ovisi o tome kako ju internet tražilica rangira na što direktno utječe optimizacija.

Što je to Page Rank i rangiranje stranice?

Rangiranje internet stranice je proces putem kojeg internet tražilica odlučuje na koje mjesto će Vaša internet stranica biti smještena među rezultatima pretrage. Internet tražilica pronalazi Vašu stranicu vodeći se meta-podatcima koju ona generira, ali utvrđuje njenu poziciju na stranici s rezultatima pretrage vodeći se analizom poveznica.

Internet tražilica u stvari zbraja broj poveznica koje vode na Vašu internet stranicu i time ju ocjenjuje tj. rangira. Ovo je jako pojednostavljena definicija, a detaljnije informacije i analize o tome kako rangiranje funkcionira možete pronaći na internetu ili sačekati na moj sljedeći članak u kojem ću o tome pisati.

Pravila optimizacije za internet tražilice?

Pravila definirana za optimizaciju za internet tražilice su izvorno bila definiranje vaših primarnih ključnih riječi te korištenje istih što je to više puta moguće u Vašim objavama, u naslovu, opisu, alt opisu za svaku fotografiju korištenu na stranici itd.

Ta pravila i dalje vrijede, no internet tražilice su se razvile u svojim mogućnostima pretrage te je samim time algoritam za pretragu evoluirao i konstantno se unaprjeđuje. To je jedan od razloga zašto se optimizacija mora konstantno provoditi, a učinci optimizacije na poziciju Vaše internet stranice neprekidno pratiti.

Jedno od pravila optimizacije koje se nije promijenilo niti do današnjeg dana je to da sadržaj Vaše stranice mora biti relevantan i pratiti trendove. Zastarjeli i ne zanimljiv sadržaj su osnovni krivci zbog kojih biste mogli izgubiti bitku u optimizaciji za internet tražilice.

Kako biste doveli posjetitelje na Vašu internet stranicu, morate razumjeti osnovna pravila optimizacije za internet tražilice i iskoristiti ih u Vašu korist.

I za kraj, kao što bi to rekao Dr. Emmett Brown: If my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour… you’re gonna see some serious shit. Budite slobodni kontaktirati me ako imate pitanja!

Vrijedi pročitati

Nikola Pervan Written by:

Više od 10 godina iskustva u internet marketingu. eCommerce i prodaja putem interneta moja su opsesija te područja na kojima konstantno radim i na kojima se usavršavam.