Source-Code internet stranice na iPhone-u?

Dosta puta vam se desilo da ste htjeli pogledati Source-Code internet stranice na koju ste naišli, bilo iz znatiželje ili nekog drugog razloga, a na putu ste ili izvan ureda te koristite iPad ili iPhone? Takva opcija (u native Safari pregledniku) do nedavno nije bila moguća, a ona službeno ne postoji niti dan danas.

U ovom tekstu ću vam pokazati i omogućiti relativno jednostavan i besplatan način na koji to možete učiniti.

Kako bi malčice olakšao stvari vlasnicima Appleovih mobitela i tableta, pokazat ću vam trik koji omogućuje gledanje Source-Code-a bilo koje internet stranice izravno putem vašeg mobilnog uređaja. Moram napomenuti da će vas korištenje koda koji ćete morati koristiti za gledanje sourcea preusmjeravati na moju internet stranicu xx.com.hr gdje će vam biti prikazan izvorni kod sa sintaksama označenima u bojama za lakše čitanje (koristeći GeSHi) te s klikabilnim URL-ovima.

Često mi se dešava da iz čiste znatiželje, surfajući webom, naletim na kvalitetno odrađen projekt i želim vidjeti u kojem frameworku je rađen ili koji CMS ga pogoni. (navodim samo jednu od primjena ovog online alata) no ta opcija u Safari pregledniku nije podržana, a aplikacije koje su dostupne putem iStore-a nisu besplatne.

Kako postaviti View-Source bookmark?

1. Prvi korak koji morate učiniti je da otvorite Safari internet preglednik na vašem Apple uređaju i dodate internet stranicu koju upravo čitate u Bookmarke / Oznake. Priložio sam fotografije da jednostavno možete vidjeti na što mislim.

2. Drugi korak je da otvorite ovaj Javascript kod, označite sav njegov sadržaj i kopirate skriptu. On je potreban kako bi u pozadini izvršio naredbu za prikaz izvornog koda stranice. Isti taj Javascript koji možete označiti i kopirati se nalazi u nastavku teksta:

javascript:(function(){var d=window.open('about:blank'),a=d.document;a.write('<!DOCTYPE html><html><head><title>Ucitavam source-code</title></head><body></body></html>');a.close();var b=a.body.appendChild(a.createElement('form'));b.setAttribute('method','post');b.setAttribute('action','http://xx.com.hr/source/?uri='+location.href);var c=b.appendChild(a.createElement('input'));c.setAttribute('type','hidden');c.setAttribute('name','DOM');c.setAttribute('value',encodeURIComponent(document.documentElement.innerHTML));b.submit()})()

3. Nakon što ste kopirali Javascript, vraćate se na popis Bookmarksa te uređujete prvotno odabranu oznaku i umjesto trenutne lokacije zalijepite Javascript kod. Tu radnju niste mogli napraviti u prethodnom koraku prilikom kreiranja Bookmark-a jer je tamo moguće izmijeniti jedino naziv, ali ne i sam link.

Gledanje Source-Codea preko iPhone ili iPad uređaja

Sada kad ste napravili sve potrebne radnje koje sam opisao u prethodnim koracima spremni ste za vaše prvo korištenje ove mogućnosti. Kako biste vidjeli izvorni kod određene stranice, prvo ju morate otvoriti.

Zatim iz Safari preglednika odaberite Bookmark ikonu i kliknite na oznaku koju ste kreirali u prethodnim koracima. Ja sam ju nazvao Pogledaj izvorni kod (vi ste ju možda nazvali drugačije, nebitno).

Oznaka koju ste upravo odabrali tj. Javascript kod koji ste pokrenuli u pozadini, poslao je zahtjev serveru da procesuira link koji je bio otvoren u pregledniku te prikaže njegov source. Pažnja: Javascript je otvorio novi prozor Safari-a u pozadini, pronađite ga među otvorenim karticama.

Što je GeSHi?

Generic Syntax Highlighter (Generički sintaksni marker) je marker za HTML, napisan u PHP-u koji prema odabranom programskom jeziku prikazuje sintaksno-istaknut rezultat. Autori su Benny Baumann i Nigel McNie.

Zaključak

Ova metoda gledanja Source-Code-a nije nimalo slična naprednim alatima kao što su to FireBug ili ostale ekstenzije koje koristite u svojim desktop browserima, no vjerujem kako ćete ju naći korisnom.

Hvala što ste pročitali ovaj mali tutorial i ne zaboravite, kao što bi to rekao Dr. Emmett Brown: If my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour… you’re gonna see some serious shit. Budite slobodni kontaktirati me ako imate pitanja!

Vrijedi pročitati

Nikola Pervan Written by:

Više od 10 godina iskustva u internet marketingu. eCommerce i prodaja putem interneta moja su opsesija te područja na kojima konstantno radim i na kojima se usavršavam.