Taktika SEO optimizacije WordPress-a za 2019. godinu

U posljednjih pet godina, Google je drastično promijenio značenje optimizacije za internet tražilice. Sve male trikove i black-hat metode ne samo da su postale zanemarive nego ih je Google počeo drastično kažnjavati tako da internet stranicama koje su se koristile takvim metodama za postizanje bolje pozicije na rezultatima pretrage umanjuje ranking, a neke kažnjava do te mjere da ih blokira u potpunosti.

Nakon inicijalne nadogradnje Googleovog Panda algoritma za rangiranje, vlasnici internet stranica i specijalisti za optimizaciju za internet tražilice su se namučili dokučiti što to točno Google traži od njih u smislu dobre (white-hat) prakse za optimizaciju.

Ako imate internet stranicu koju pokreće WordPress ili tek planirate postaviti jednu i zanima Vas kako ispravno postaviti stvari sa stajališta optimizacije za internet tražilice, niste jedini koji se u ovom trenutku češkaju po glavi.

Optimizacija za internet tražilice nije toliko teška, no tako može izgledati pošto ima jako puno stvari na koje bi trebalo obratiti pozornost i podosta pravila kojih bi se trebali pridržavati.

Na što obratiti pažnju?

Dobro rangiranje Vaše internet stranice na stranici s rezultatima internet tražilice je nešto što svi priželjkujemo, a na pitanje kada to želimo – odgovor je: čim prije, tim bolje! Dakako, ne postoji jednostavan način kako bi se to ostvarilo. Ne postoje tajni prolazi i trikovi za bolje i brže rangiranje na stranici s rezultatima pretrage.

Svatko tko je uspio otkriti način kako prevariti Google i iskoristiti pokoji nedozvoljeni trik, bio je kažnjen tako da je njegova internet stranica bila degradirana. Na svu sreću, najbolje metode optimizacije za internet tražilice za WordPress su jednostavne za implementirati i izgledno je da će odolijevati svim budućim nadogradnjama algoritama koje koriste internet tražilice.

Koristite optimizirane WordPress teme i dodatke

U proteklih nekoliko godina, dobar dio autora WordPress tema pozabavio se optimiziranjem svojih tema za internet tražilice. Što to znači za Vas? U suštini, dvije osnovne stvari: kvalitetno kodiranje i brzina.

Najvažnije od toga dvoje je kodiranje teme. Čist kod znači da je autor iste odvojio vrijeme i posvetio se kvaliteti izrade što je veoma važno kako bi se slijedili posljednji trendovi optimizacije za internet tražilice tj. da je sama tema napravljena i strukturirana tako da ju Googleov Bot razumije pročitati i voli.

Neki od važnih faktora o kojima vrijedi razmisliti:

  • Pravilno korištenje canonical URL meta tag-a
  • Ispravno postavljanje naslova, heading-a i ostalih meta tag-ova
  • Čista struktura i ispravan HTML kod
  • Open graph meta tagovi za bolju integraciju s društvenim mrežama

Brzina je nešto što je malo teže ukrotiti sa samom WordPress temom. Pitate se zašto je to tako? Tema se već sama po sebi može brzo učitavati, no jednom kada krenete dodavati pluginove i razne dodatne elemente na Vašoj internet stranici to se može drastično promijeniti.

Srećom, postoji mnogo načina na koje možete ubrzati učitavanje Vaše teme/stranice, no kvalitetna i dobra tema koja je optimizirana za internet tražilice morala bi biti što manje zatrpana nepotrebnim elementima.

Postavljanje optimiziranih stalnih veza (permalinkova)

Stalna veza ili link je struktura od koje se sastoji Vaš URL. Stalna veza se generira u trenutku objavljivanja novog bloga ili kreiranja nove stranice. WordPress ima standardnu postavku za to, no nikako ju ne biste smjeli koristiti.

Napominjem, nemojte ju koristiti! (Da sam zloban mogao bi Vam navesti primjer tvrtki koje se reklamiraju kao stručnjaci u optimizaciji za internet tražilice i prodaju svoj vlastiti CMS sustav, a izgleda da nikad nisu čuli za optimiziranje linkova)

Uskoro više informacija… i nastavak teksta. Pratite moj blog.

Ne zaboravite, kao što bi to rekao Dr. Emmett Brown: If my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour… you’re gonna see some serious shit. Budite slobodni kontaktirati me ako imate pitanja!

Vrijedi pročitati

Nikola Pervan Written by:

Više od 10 godina iskustva u internet marketingu. eCommerce i prodaja putem interneta moja su opsesija te područja na kojima konstantno radim i na kojima se usavršavam.